Jedną z najbardziej kluczowych decyzji podczas urządzania kuchni jest wybór odpowiednich frontów. Jest to nie tylko ważne ze względów estetycznych, ale też praktycznych. W ofercie sklepów jest wiele różnych materiałów i sposobów wykończenia. Jak wybrać te właściwe?
Materiał
Wśród najpopularniejszych materiałów na fronty do mebli kuchennych wymienić można różnego rodzaju płyty i laminaty. Jest to szeroka kategoria, wśród której znajdują się produkty w różnym przedziale cenowym i jakościowym. Jednak najbardziej charakterystycznym, a jednocześnie mocno związanym z tradycjami wnętrzarskimi materiałem, jest drewno. Fronty mogą być wykonane również ze szkła, metalu, betonu czy kamienia. Jak wybrać odpowiednią opcję? Przed podjęciem decyzji warto zapoznać się z cechami takimi jak ich trwałość, łatwość w utrzymaniu w czystości czy pielęgnacja. Ważnym czynnikiem jest oczywiście budżet – w przypadku niższych kwot część bardziej ekskluzywnych materiałów pozostaje poza zasięgiem. Dobrym pomysłem może być także użycie kilku materiałów, co pozwoli stworzyć wielowymiarową, ciekawą aranżację kuchni. Należy jednak ograniczyć się do maksymalnie trzech opcji.
Wykończenie
Błyszczące, matowe, a może półmatowe – które wykończenie frontów do mebli kuchennych będzie najlepsze? W tej kwestii najlepiej jest słuchać swojego gustu. Jednak nie jest to jedyny czynnik, który należy wziąć pod uwagę. Fronty błyszczące doskonale sprawdzą się w niewielkich wnętrzach, gdyż wizualnie je powiększają. Należy jednak pamiętać, że łatwo widać na nich różnego rodzaju zabrudzenia, w tym odciski palców. Mat z kolei pozwala uzyskać efekt przytulności i elegancji, jednak najlepiej wygląda wyeksponowany w przestronnym wnętrzu. Zabrudzenia na tego typu powierzchni są mniej widoczne. Osoby, które nie mogą zdecydować się pomiędzy błyszczącym a matowym wykończeniem, mogą wybrać opcję pośrodku, czyli fronty półmatowe. Są one bardzo eleganckie i przytulne, nie widać na nich tak bardzo zabrudzeń, a jednocześnie nie są tak wymagające pod względem przestrzeni, gdyż nie są tak przytłaczające.
Czyszczenie i pielęgnacja
Podczas wyboru frontów należy mieć na uwadze to, ile czasu chcemy poświęcić na ich czyszczenie oraz pielęgnację. Wpływ na to ma nie tylko wybrany materiał, ale też sposób wykończenia. Przed podjęciem decyzji dobrze jest zapoznać się z wymaganiami konkretnej powierzchni. Przykładowo, fronty drewniane wymagają nie tylko regularnego czyszczenia, ale też pielęgnacji, która pozwoli im na długo zachować swoje naturalne właściwości. W przypadku wykończenia, jako mniej odporne na zabrudzenia, a także czynniki takie jak mocne nasłonecznienie czy wilgoć, wymienia się powierzchnie błyszczące. Wiele jednak zależy od jakości frontów – produkty ze średniej oraz wyższej półki z pewnością wytrzymają wiele lat nawet bardzo intensywnego użytkowania. Warto również uwzględnić teksturę elementów – na zupełnie gładkich powierzchniach łatwiej można zauważyć wszelkie zabrudzenia.
Zestawienie z blatami
Podczas urządzania kuchni na fronty należy patrzeć jako na część całości i odpowiednio zestawić je z pozostałymi elementami. Szczególnie ważne jest właściwe dobranie ich razem z blatami, z którymi stanowią główne akcenty w pomieszczeniu. Nie ma jednak sztywnych zasad, których należy bezwzględnie się trzymać. Zasadniczo jednak wyróżnia się dwa podejścia – blaty dopełniające pod kątem barwy fronty lub zestawienie polegające na kontraście. Pierwsza opcja doskonale sprawdzi się u miłośników klasyki i zwolenników bardziej salonowego wyglądu. Z kolei druga jest idealna, gdy meble kuchenne mają przyciągać więcej uwagi. Należy wziąć pod uwagę również wzór pojawiający się na frontach. Jeśli jest on wyraźny (np. w formie wyrazistych słojów drewna), najlepiej jest postawić na subtelny, neutralny blat, bez wzoru lub z takim korespondującym z tym na innych elementach.